pexels-jill-wellington-6008982 1000x563 px

Julen står för dörren och med den hopp om ljusare tider både för oss som privatpersoner men även för många företag i Sverige.

Skulle företagen skriva sig en önskelista till jultomten så tror jag att en starkare krona, lägre ränta och ökad köpkraft skulle hamna högt upp på listan.

År 2023 har haft en dyster utveckling och med ett nytt år i antågande väcks vårt hopp om en ljusare framtid och visst finns det ljuspunkter redan idag såsom boräntan som pekar nedåt. 

För att hålla ut tills det vänder så finns det sätt att övervinna utmaningar och några av de nyckelområden som jag tycker att företag bör lägga kraft på, kommer här.

 

Styra likviditeten

Se till att planera för att kunna säkra era utbetalningar. Det är viktigt att vara snabb med att få iväg kundfakturorna för att trygga era inbetalningar.

Är det möjligt att förhandla bättre betalningsvillkor med era leverantörer? Välj ut ett fåtal leverantörer istället för att köpa från flera. Därmed får ni upp volymerna vilket ger er utrymme till att förhandla bättre priser och betalningsvillkor. 

Går det att undvika det planerade utbytet av inventarier eller maskinparker under nästa år, för att istället göra visst underhåll, så hjälper det likviditeten i företaget. 

 

Tänka kostnadseffektivt

Ta kontroll över era kostnader och börja med att göra en analys för att utvärdera om vissa kostnader är onödiga? Är era processer effektiva eller går det att optimera?

Behöver ni rekrytera? Då kan outsourcing vara ett alternativ. Har ni ett varierande behov så har ni möjlighet att avtala timdebitering vilket medför ökad flexibilitet och kostnadsoptimering.

 

Vårda era kundrelationer

Investera tid i era befintliga kunder. Era konkurrenter är aktiva och knackar på hos era kunder för att locka dem med erbjudanden.  

Lyssna på era kunder och anpassa er efter deras behov! 

 

Öppen och lyhörd till marknadsförändringar

Marknadens krav och behov förändras i en lågkonjunktur. Möt den med öppenhet och flexibilitet där ni snabbt styr skutan i  den riktning vinden blåser. 

Affärsstrategi i all ära, men nu gäller det att vara lyhörd för marknadens snabba förändringar.

 

Innovation - gasa eller bromsa?

Att tänka innovativt och anpassa sig till marknadens trender och teknologier kan ge en marknadsfördel men det kan även vara kostsamt om investeringar krävs. Kom ihåg att analysera väl och väg risker mot fördelar, innan satsning genomförs. 

 

Ta hand om era medarbetare 

Engagerade medarbetare är viktigt i svårare tiden så investera i extra kompetensutbildning och aktiviteter som gör att medarbetarna mår bra. 

Det kan också var så enkelt som att ha en öppen och ärlig kommunikation, där ni löpande informerar medarbetarna om marknaden och ert företags situation. Det är något som jag ser brukar uppskattas bland medarbetare.

Något jag själv upplever som extra viktigt i tuffa tider är stabilitet och värderingar. Att arbeta extra mycket med era företagsvärderingar under nästa år kommer att öka gemenskapen och även delaktigheten hos medarbetarna. 

Nöjda medarbetare ger nöjda kunder och nöjda kunder stannar kvar!  

                                                                     *     *     *

Nu lämnar vi snart 2023 bakom oss och med fokus på dessa nyckelområden kommer det att underlätta de utmaningar som vi kanske behöver ta oss an nästa år!

New call-to-action